هنگامی که یک فایل را در سیستم خود ذخیره میکنید آیا به چند حرف آخر اسم آن که معرفی کننده فرمت هر فایل است توجه میکنید؟ آیا فقط یک فرمت برای ذخیره هر نوع فایل وجود دارد؟ خیر! پس باید در هنگام استفاده از آنها کمی گیج شده باشید و از خود بپرسید که کدام فرمت برای شما مناسبتر است؟
در ادامه دو نوع فرمت رایج را برای تصاویر، اسناد و فایلهای صوتی مقایسه شده است و برتریهای هریک نسبت به دیگری و موقعیت و کاربری مناسب آنها بیان شده است.
امروز اکثر فایلها خارج از سه دستهبندی اصلی صدا، تصویر و متن نیستند و این قاعده حتی در وب نیز خودنمایی میکند. اگر شما یک تولیدکننده محتوا هستید و یا برای فایلهای خود حساسیت زیادی قائل هستید، بهتر بدانید که هر فرمت در کجا استفاده میشود و کدام فرمت برای کاربری شما مناسبتر است.
بیشتر افراد از هر دو این فرمتها استفاده میکنند و در استفاده از آنها تفاوتی قائل نمیشوند. ممکن است ما به حجم فایلهای خود اهمیت ندهیم ولی یک مدیرسیستم خبره خوب میداند که حجم کم عکس چه تأثیری بر بار وارده بر سرور و همچنین پردازشهای آن خواهد گذاشت و سرعت بارگذاری یک صفحه را به صورت چشمگیری افزایش خواهد داد.
از مشهودترین اختلافات بین JPG و PNG سایز فایل است، اما برای اینکه تفاوتهای بیشتری را درک کنیم باید در تصویر عمیقتر شویم.
در بالا تصویری از جنگل را میبینیم که با فرمت JPG ذخیره شده و این عکس کیفیت مطلوبی داشته و در آن از رنگهای زیادی استفاده شده است. فرمت JPG همیشه یک فرمت محبوب برای ذخیره عکسها توسط عکاسان و انتشار آنها به صورت آنلاین بوده است. این انتخاب به دلیل آن است که کار فشردهشدن عکسها در این فرمت بسیار دقیق انجام گرفته و در عین حال از جزئیات تصویر کاسته نمیشود، بنابراین تصاویری زیبا مانند تصویر بالا با کم شدن مقدار بسیار کمی از کیفیت آنها هنوز هم شفاف و درخشان بوده و جزئیات را کاملاً نمایش میدهند.
با این حال به خاطر الگوریتم فشردهسایز مخصوص JPG این فرمت در نمایش کنتراست لبههای اجسام کمی مشکل دارد، این مشکل بیشتر در متون، نشانهها و مواردی شبیه به آن مشاهده میشود. اگر یک عکس با کیفیت بسیار بالا را زوم کنید نیز میبینید که لبهها دارای خطوط تیره مستقیمی هستند که همانند سایه خودنمایی میکند.
پس از اینکه فایل را چندین بار ذخیره کردید میبینید که مشکل کنتراست در لبهها بیشتر شده و حتی بدون زوم کردن هم قابل مشاهده است.
این مورد در عکس بالا نیز قابل مشاهده است، همچنین میتوانید اعوجاج بسیار زیادی را در قسمتهایی که دارای کنتراست بالاتر هستند حس کنید.
حال نگاهی به فرمت PNG میاندازیم و تفاوتهای آن را با JPG مقایسه کنیم. در زیر یک عکس از پارک باکیفیت و فرمت PNG وجود دارد که کنتراست بالایی داشته و در آن از رنگهای مشکی و سفید استفاده شده است. چنین عکس تحت ضریبی بعد از تغییر به فرمت jpeg فشرده میشود که این فشردهگی در حالت عادی اثری بر عکس نمیگذارد ولی اگر در عکس زوم کنید متوجه کاهش کیفیت خواهید شد. با زوم کردن در عکس PNG میتوانید ببینید که هیچ سایهای در لبههای اجسام مشاهده نمیشود و در قسمتهای دارای کنتراست بیشتر موج اضافی وجود ندارد.
درباره این سایت